Recept på lever

Lever är mycket nyttigt att äta, har lågt GI och är LCHF mat. Lever innehåller mycket protein, mycket vitaminer och mineraler samt en hel del järn. Testa lever från gris, nötkreatur, kyckling och lamm.

Levergryta med kalv

  • 800 gram kalvlever
  • 1 näve mjöl
  • 1 nypa salt och vitpeppar
  • 2 paket bacon, à 140 g
  • 2 st gula lökar, hackade
  • 6 tsk kapris
  • 0,5 liter vatten
  • 2,5 dl matlagingsgrädde
  • 1 kruka plocksallad
  • 3 st paprika
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 kg potatis (ca)
  • 2 msk lingonsylt

Gör så här

  1. Skölj levern. Tärna 2×2 cm stora bitar (skär bort hinnor och rör)och lägg på hushållspapper med en bit hushållspapper ovanpå. Strimla bacon och knaperstek den i smör. Lägg på hushållspapper. Krydda mjölet på en skärbräda och vänd levern i det. Bryn bitarna, lite i taget och lägg i en gryta. Hacka löken och ha i det i grytan med kaprisen. På med vattnet och låt det puttra under lock i 30 min. Rör om då och då.
  2. Gör en sallad på riven plocksallad, röda paprikor i munsbitar och skvätta vitvins vinäger ovanpå. Skala och koka potatis.
  3. Tillsätt 2/3 av baconet i grytan tillsammans med grädden. Puttra ytterligare 30 min. Lägg upp på fat och strö över persilja och resterande bacon. Servera med lingonsylt.

Leverbiffar med stekt lök

  • 400 g gödkalvslever
  • 1 dl vetemjöl
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Smör
  • 2-3 dl grädde
  • 2 stora gula lökar

Gör så här

  1. Skölj levern i kallt vatten och torka den med hushållspapper. Skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Blanda vetemjöl, salt och vitpeppar och vänd leverskivorna däri.
  2. Bryn matfettet i en stekpanna. Lägg i leverskivorna och stek dem 2-3 minuter på var sida. Häll ev. på vatten eller grädde så att det bildas lite sky. Finhacka löken och stek den lätt.
  3. Lägg leverskivorna i en form och lägg den stekta löken ovanpå, ett tjockt lager.
    Servera med kokt potatis och lingonsylt.

Testa även traditionella pannbiffar med nötkött med stekt lök eller lammbiffar.

Stekt kalvlever

  • 600 gram champinjoner
  • 5 st salladslökar
  • 0,5 kg potatis
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • 800 gram kalvlever
  • 200 gram bacon
  • basilikablad

Gör så här

  1. Ansa champinjonerna och dela dem i kvartar. Skär löken på tvären i bitar.
  2. Hetta upp smör i en panna och stek champinjoner och salladslök. Lägg i den kokta potatisen efter en stund och häll vinägern över. Hetta upp snabbt.
  3. Skär kalvlevern i 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra och stek tillsammans med bacon i het panna.
  4. Fördela grönsakerna på fyra tallrikar och placera lever och bacon ovanpå. Dekorera med basilikablad.